ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:
Συχνά πολλοί καταναλωτές εύλογα αναρωτιόνται ποια η διαφορά των βιολογικών προϊόντων της μέλισσας με τα συμβατικής (μη βιολογικής) μελισσοκομίας.
Η διαφορά έγκειται στα παρακάτω:
1. Οι περιοχές εγκατάστασης του μελισσοκομείου είναι σε:
· απομονωμένες περιοχές τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα(εμβέλεια πτήσης της μέλισσας).
· μακριά από καλλιέργειες συμβατικής(μη βιολογικής) γεωργίας( επιβάρυνση με γεωργικά φάρμακα).
· Μακριά από αστικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους, βιομηχανίες(επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα λόγω καυσαερίων) .
· Οι περιοχές είναι συνήθως σε βουνά με μεγάλο υψόμετρο ή σε φαράγγια σε απάτητες περιοχές. Αποτελούνται από αυτοφυή βλάστηση (αγριοτρίφυλλο, κλπ.)και ανθοφορίες βουνού(παλιούρι, καστανιά, φλαμουριά, θυμάρι, πεύκο, ρείκι, σουσούρα, κλπ.).
2. Τακτικές και έκτακτες αναλύσεις των προϊόντων της μέλισσας για ύπαρξη τυχόν υπολειμμάτων φαρμάκων και βαρέων μετάλλων, επικίνδυνων για την δημόσια υγεία.
3. Η καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών της μέλισσας(βαρρόα, ασθένειες γόνου, κηρόσκωρος) γίνεται με εγκεκριμένα βιολογικά φάρμακα(οργανικά οξέα, αιθέρια έλαια) και χρήση μηχανικών μέσων(κατάψυξης).
4. Πλήρης γυρεοσκοπική ανάλυση , για τον ακριβή προσδιορισμό της χλωρίδας εγκατάστασης του μελισσοκομείου.
5. Γίνεται χρήση κεριού, μόνο από μελισσοκομεία βιολογικής εκμετάλλευσης και απολεπίσματα κεριών από την διαδικασία του τρύγου .
6. Τήρηση ειδικού μητρώου μελισσοκόμου για όλα τα προϊόντα της μέλισσας.
7. Καταχώρηση του μελισσοκομείου σε ειδικό μητρώο και για κάθε μετακίνηση και αυξομείωση των κυψελών ενημερώνεται ο φορέας πιστοποίησης (π.χ ΒΙΟΕΛΛΑΣ).,
8. Έκδοση πιστοποιητικών παρτίδας για κάθε παρτίδα προϊόντος που διαθέτει.
9. Καταγραφή από τον μελισσοκόμο της πώλησης σε ημερολόγιο πώλησης, τις επεμβάσεις σε ημερολόγιο εργασιών, τις θεραπευτικές αγωγές σε ημερολόγιο θεραπευτικών εργασιών.
10. Δεν γίνεται χρήση τεχνητών τροφών( σιρόπι, σακχαροζύμαρο) στην διάρκεια της παραγωγικής περιόδου( άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο).
11. Δεν γίνεται χρήση τεχνητών τροφών(σακχαροζύμαρο) στην διάρκεια της διαχείμασης διότι αφήνονται επαρκή αποθέματα μελιού για την διάρκεια του χειμώνα.
12. Δεν γίνεται τεχνητή πρωτεϊνική διατροφή(σογιάλευρο, μπυρομαγιά) σε περιόδους μειωμένης συλλογής γύρης(πρωτεΐνης).
13. Απρόσκοπτη πρόσβαση των μελισσών σε περιοχές με καθαρό νερό(απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της κυψέλης).
14. Δεν γίνεται ληστρική εκμετάλλευση των μελισσών κατά την διάρκεια του τρύγου και συνεπώς δεν είναι απαραίτητη η τεχνητή διατροφή των μελισσών.
15. Πλήρη εφαρμογή των κανόνων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής( αντικατάσταση κηρήθρων, απολυμάνσεις, κλπ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου